Industry and agri-food products generate a large amount of waste. The management and disposal of this waste has a major impact on the community in terms of costs and environmental pollution, so much so that in recent years, companies operating in industrialized countries have paid ever-increasing attention to the assessment of environmental impact and production of quality products. The valorization of these waste materials, through various recovery technologies, can generate a wide range of organic compounds with high added value. In particular, the use of biophenols (specific phyto-compounds with antioxidant activity), extracted from processing waste from the agri-food industry, has recently attracted great interest in the market as antioxidant products since they can be used in various industrial sectors. Particular interest is linked to their application in the market of products for human health both as nutraceutical products and as cosmetics. The exploitation of these waste allows to obtain more benefits at the same time: reducing the environmental problem caused by the disposal of waste, reducing the need for natural resources thanks to the extension of the product life cycle and the increase of a new, more sustainable market. In particular, the extraction of polyphenols from the vegetation waters of the oil industries for use in the food sector has involved some researchers who have experimented with

L'industria e i prodotti agroalimentari generano una grande quantità di rifiuti. La gestione e lo smaltimento di questi rifiuti ha un forte impatto sulla comunità in termini di costi e inquinamento ambientale, tanto che negli ultimi anni le imprese operanti nei paesi industrializzati hanno prestato sempre più attenzione alla valutazione dell'impatto ambientale e della produzione di prodotti di qualità. La valorizzazione di questi materiali di scarto, attraverso varie tecnologie di recupero, può generare una vasta gamma di composti organici ad alto valore aggiunto. In particolare, l'uso di biofenoli (fito-composti specifici con attività antiossidante), estratti da scarti di lavorazione dell'industria agroalimentare, ha recentemente suscitato grande interesse sul mercato come prodotti antiossidanti in quanto possono essere impiegati in vari settori industriali. Un interesse particolare è legato alla loro utilizzo nel mercato dei prodotti per la salute umana sia come prodotti nutraceutici che come cosmetici. Il recupero e la successiva trasformazione per il riutilizzo di questi rifiuti consente di ottenere più benefici allo stesso tempo: riduce l’inquinamento ambientale causato dallo smaltimento dei rifiuti e allo stesso tempo la necessità di risorse naturali diminuisce, grazie all'estensione del ciclo di vita del prodotto, conseguentemente si alimenta un nuovo mercato più sostenibile. In particolare, l'estrazione di polifenoli dalle acque di vegetazione delle industrie olearie da utilizzare nel settore alimentare ha interessato alcuni ricercatori che hanno sperimentato l’aggiunta di polifenoli estratti dalle foglie di ulivo nel paté d'oliva, aumentando ulteriormente le proprietà benefiche del prodotto.

Sustainability of food industry wastes for the production of healthy food: the case study of olive pâté / Chiara, Filomena. - (2019 Mar 27). [10.14274/chiara-filomena_phd2019-03-27]

Sustainability of food industry wastes for the production of healthy food: the case study of olive pâté

CHIARA, FILOMENA
2019-03-27

Abstract

Industry and agri-food products generate a large amount of waste. The management and disposal of this waste has a major impact on the community in terms of costs and environmental pollution, so much so that in recent years, companies operating in industrialized countries have paid ever-increasing attention to the assessment of environmental impact and production of quality products. The valorization of these waste materials, through various recovery technologies, can generate a wide range of organic compounds with high added value. In particular, the use of biophenols (specific phyto-compounds with antioxidant activity), extracted from processing waste from the agri-food industry, has recently attracted great interest in the market as antioxidant products since they can be used in various industrial sectors. Particular interest is linked to their application in the market of products for human health both as nutraceutical products and as cosmetics. The exploitation of these waste allows to obtain more benefits at the same time: reducing the environmental problem caused by the disposal of waste, reducing the need for natural resources thanks to the extension of the product life cycle and the increase of a new, more sustainable market. In particular, the extraction of polyphenols from the vegetation waters of the oil industries for use in the food sector has involved some researchers who have experimented with
27-mar-2019
L'industria e i prodotti agroalimentari generano una grande quantità di rifiuti. La gestione e lo smaltimento di questi rifiuti ha un forte impatto sulla comunità in termini di costi e inquinamento ambientale, tanto che negli ultimi anni le imprese operanti nei paesi industrializzati hanno prestato sempre più attenzione alla valutazione dell'impatto ambientale e della produzione di prodotti di qualità. La valorizzazione di questi materiali di scarto, attraverso varie tecnologie di recupero, può generare una vasta gamma di composti organici ad alto valore aggiunto. In particolare, l'uso di biofenoli (fito-composti specifici con attività antiossidante), estratti da scarti di lavorazione dell'industria agroalimentare, ha recentemente suscitato grande interesse sul mercato come prodotti antiossidanti in quanto possono essere impiegati in vari settori industriali. Un interesse particolare è legato alla loro utilizzo nel mercato dei prodotti per la salute umana sia come prodotti nutraceutici che come cosmetici. Il recupero e la successiva trasformazione per il riutilizzo di questi rifiuti consente di ottenere più benefici allo stesso tempo: riduce l’inquinamento ambientale causato dallo smaltimento dei rifiuti e allo stesso tempo la necessità di risorse naturali diminuisce, grazie all'estensione del ciclo di vita del prodotto, conseguentemente si alimenta un nuovo mercato più sostenibile. In particolare, l'estrazione di polifenoli dalle acque di vegetazione delle industrie olearie da utilizzare nel settore alimentare ha interessato alcuni ricercatori che hanno sperimentato l’aggiunta di polifenoli estratti dalle foglie di ulivo nel paté d'oliva, aumentando ulteriormente le proprietà benefiche del prodotto.
Susteinabilty, waste, functional food, olive patè
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