The consumption of meat will continue to increase by 2050. Therefore, according to scientists, the only conventional meat production would not be enough to satisfy the growing supply and demand of this food, also considering that its cost could increase in the future, making it a food reserved mainly for classes with a high income. This could significantly aggravate inequality in global food distribution. One of the alternatives to meet food needs not based on agriculture or intensive breeding could be the possibility of producing innovative food with the help of advanced bioengineering methods and tissue regeneration: cultivated meat. The method of production of cultivated meat, therefore, if carried out on a commercial scale, could represent a possible and valid alternative to the production of conventional meat. However, one of the main problems to be solved on a technological level is the remarkable energy consumption deriving from its production. In fact, although there is a lower release of greenhouse gases, a lower exploitation of natural resources and a lower use of soil and water compared to the conventional one, cultivated meat requires a significant amount of energy for its production. The production of this innovative food also aims to resolve the ethical disputes associated with the conventional production of meat. It is also necessary to understand the level of perception and acceptance of consumers towards cultivated meat. In this context, the purpose of this work is to provide an overview of the main production techniques of cultivated meat, analyzing the advantages and disadvantages that this process may entail. In addition, it intends to evaluate the progress in scientific knowledge in this sector, as well as analyze the aspects of sustainability, economic and ethical, strictly interconnected with the development of this new product. This study could also provide useful information to deal with the challenges that this innovation is facing, in addition to providing objective data to political decision makers who wish to know how to actually and effectively support its consumption.

Si prevede che il consumo di carne continuerà ad aumentare entro il 2050. Pertanto, secondo gli scienziati, la sola produzione di carne convenzionale non sarebbe sufficiente a soddisfare la crescente domanda e offerta di questo alimento, considerando anche che il suo costo potrebbe aumentare in futuro, rendendola un alimento riservato principalmente alle classi con un alto reddito. Ciò potrebbe aggravare significativamente la disuguaglianza nella distribuzione alimentare globale. Una delle alternative per soddisfare i bisogni alimentari non basati sull'agricoltura o sull'allevamento intensivo potrebbe essere la possibilità di produrre un cibo innovativo con l'ausilio di metodi avanzati di bioingegneria e rigenerazione tissutale: la carne coltivata. Il metodo di produzione di carne coltivata, quindi, se svolto su scala commerciale, potrebbe rappresentare una possibile e valida alternativa alla produzione di carne convenzionale. Tuttavia, uno dei principali problemi da risolvere a livello tecnologico è il notevole consumo energetico derivante dalla sua produzione. Infatti, nonostante vi sia un minore rilascio di gas serra, un minore sfruttamento delle risorse naturali e un minore utilizzo di suolo e acqua rispetto a quella convenzionale, la carne coltivata richiede una quantità significativa di energia per la sua produzione. La produzione di questo alimento innovativo mira anche a risolvere le controversie etiche associate alla produzione convenzionale di carne. È necessario anche comprendere il livello di percezione e accettazione dei consumatori nei confronti della carne coltivata. In questo contesto, lo scopo del presente lavoro è quello di fornire una panoramica delle principali tecniche di produzione di carne coltivata, analizzando i vantaggi e gli svantaggi che questo processo può comportare. Inoltre, intende valutare i progressi nelle conoscenze scientifiche in questo settore, così come analizzare gli aspetti di sostenibilità, economici ed etici, strettamente interconnessi con lo sviluppo di questo nuovo prodotto. Questo studio potrebbe anche fornire informazioni utili per affrontare le sfide che questa innovazione si trova ad affrontare, oltre a fornire dati oggettivi ai decisori politici che desiderano conoscere come sostenere concretamente ed efficacemente il suo consumo.

Cultured Meat As A Sustainable Alternative For World Hunger / Tommaso, Vito. - (2025 May 27).

Cultured Meat As A Sustainable Alternative For World Hunger

TOMMASO, Vito
2025-05-27

Abstract

The consumption of meat will continue to increase by 2050. Therefore, according to scientists, the only conventional meat production would not be enough to satisfy the growing supply and demand of this food, also considering that its cost could increase in the future, making it a food reserved mainly for classes with a high income. This could significantly aggravate inequality in global food distribution. One of the alternatives to meet food needs not based on agriculture or intensive breeding could be the possibility of producing innovative food with the help of advanced bioengineering methods and tissue regeneration: cultivated meat. The method of production of cultivated meat, therefore, if carried out on a commercial scale, could represent a possible and valid alternative to the production of conventional meat. However, one of the main problems to be solved on a technological level is the remarkable energy consumption deriving from its production. In fact, although there is a lower release of greenhouse gases, a lower exploitation of natural resources and a lower use of soil and water compared to the conventional one, cultivated meat requires a significant amount of energy for its production. The production of this innovative food also aims to resolve the ethical disputes associated with the conventional production of meat. It is also necessary to understand the level of perception and acceptance of consumers towards cultivated meat. In this context, the purpose of this work is to provide an overview of the main production techniques of cultivated meat, analyzing the advantages and disadvantages that this process may entail. In addition, it intends to evaluate the progress in scientific knowledge in this sector, as well as analyze the aspects of sustainability, economic and ethical, strictly interconnected with the development of this new product. This study could also provide useful information to deal with the challenges that this innovation is facing, in addition to providing objective data to political decision makers who wish to know how to actually and effectively support its consumption.
27-mag-2025
Si prevede che il consumo di carne continuerà ad aumentare entro il 2050. Pertanto, secondo gli scienziati, la sola produzione di carne convenzionale non sarebbe sufficiente a soddisfare la crescente domanda e offerta di questo alimento, considerando anche che il suo costo potrebbe aumentare in futuro, rendendola un alimento riservato principalmente alle classi con un alto reddito. Ciò potrebbe aggravare significativamente la disuguaglianza nella distribuzione alimentare globale. Una delle alternative per soddisfare i bisogni alimentari non basati sull'agricoltura o sull'allevamento intensivo potrebbe essere la possibilità di produrre un cibo innovativo con l'ausilio di metodi avanzati di bioingegneria e rigenerazione tissutale: la carne coltivata. Il metodo di produzione di carne coltivata, quindi, se svolto su scala commerciale, potrebbe rappresentare una possibile e valida alternativa alla produzione di carne convenzionale. Tuttavia, uno dei principali problemi da risolvere a livello tecnologico è il notevole consumo energetico derivante dalla sua produzione. Infatti, nonostante vi sia un minore rilascio di gas serra, un minore sfruttamento delle risorse naturali e un minore utilizzo di suolo e acqua rispetto a quella convenzionale, la carne coltivata richiede una quantità significativa di energia per la sua produzione. La produzione di questo alimento innovativo mira anche a risolvere le controversie etiche associate alla produzione convenzionale di carne. È necessario anche comprendere il livello di percezione e accettazione dei consumatori nei confronti della carne coltivata. In questo contesto, lo scopo del presente lavoro è quello di fornire una panoramica delle principali tecniche di produzione di carne coltivata, analizzando i vantaggi e gli svantaggi che questo processo può comportare. Inoltre, intende valutare i progressi nelle conoscenze scientifiche in questo settore, così come analizzare gli aspetti di sostenibilità, economici ed etici, strettamente interconnessi con lo sviluppo di questo nuovo prodotto. Questo studio potrebbe anche fornire informazioni utili per affrontare le sfide che questa innovazione si trova ad affrontare, oltre a fornire dati oggettivi ai decisori politici che desiderano conoscere come sostenere concretamente ed efficacemente il suo consumo.
Cultured meat; innovation; sustainability; Carbon Footprint; consumer perception and acceptance; tissue engineering
Carne coltivata; innovazione; sostenibilità; Impronta di Carbonio; percezione e accettazione del consumatore; ingegneria tissutale
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/11369/477683
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