Therapy of oral cancer from chemo-resistance to side effects: nutraceuticals and new perspectives Oral squamous cell carcinoma represents the 90% of malignancies affecting the oral cavity and the 3% of all human malignancies. The 5-year survival rate remained stable below 50% and has not improved in the past two decades. Surgery still represents treatment of choice for OSCC followed by radiotherapy and chemotherapy. The breakthrough of induction chemotherapy was highly promising for treatment of oral cancer. Reducing volume tumor prior to treatment with radiotherapy could enhance efficacy and tolerability with the reduction of the disfiguring effects of surgery and radiation. However the emergence of chemotherapy resistances is one of the biggest issues in treatment of cancer. This can be due to several molecular mechanisms and can play a significant role in reducing the survival of OSCC patients. Nutraceuticals are natural or chemical compounds which have other than a nutritional role, also have health promoting, disease curing or prevention properties. Studies on nutraceuticals proved their role in modulating signal transduction pathways that control cell division and growth, apoptosis, inflammation, angiogenesis and metastasis The purpose of this research project was to evaluate the potential role of resveratrol in overcoming cisplatin and 5- fluorouracil resistance in different human squamous oral carcinoma cell lines, and in particular the role of Resveratrol on HSC-3 and SAS cell lines.

Terapia del tumore del cavo orale dalla chemio-resistenza agli effetti collaterali: nutraceutici e nuove prospettive Il carcinoma a cellule squamose rappresenta il 90% dei tumori maligni che colpiscono il cavo orale e il 3% di quelli del corpo umano. Il tasso di sopravvivenza 5 anni rimane stabile sotto il 50% e non è migliorato negli ultimi decenni. Il trattamento chirurgico rappresenta ancora il gold-standard per il carcinoma a cellule squamose del cavo orale seguito da radioterapia e chemioterapia. L’introduzione della chemioterapia di induzione è stata altamente promettente per il trattamento del tumore. La riduzione del volume del tumore prima del trattamento con la radioterapia poteva aumentare l’efficacia e la tollerabilità con la riduzione degli effetti sfiguranti della chirurgia e delle radiazioni. Tuttavia l’emergere delle resistenze è uno dei grandi problemi del trattamento del tumore. I nutraceutici sono composti chimici o naturali che oltre ad un ruolo nutrizionale hanno un ruolo nella terapia di diverse patologie e nella loro prevenzione. Studi su queste sostanze hanno provato il loro ruolo nel modulare le pathway di trasduzione e nel controllo della crescita e replicazione cellulare, apoptosi, infiammazione, angiogenesi e metastasi. L’obiettivo di questo progetto di ricerca è approfondire il potenziale ruolo dei nutraceutici nel superamento delle resistenze ai chemioterapici nelle cellule di carcinoma orale a cellule squamose ed in particolare del Resveratrolo sulle linee cellulari HSC-3 e SAS.

Therapy of oral cancer from chemo-resistance to side effects: nutraceuticals and new perspectives / Arena, Claudia. - (2021). [10.14274/arena-claudia_phd2021]

Therapy of oral cancer from chemo-resistance to side effects: nutraceuticals and new perspectives

ARENA, CLAUDIA
2021-01-01

Abstract

Therapy of oral cancer from chemo-resistance to side effects: nutraceuticals and new perspectives Oral squamous cell carcinoma represents the 90% of malignancies affecting the oral cavity and the 3% of all human malignancies. The 5-year survival rate remained stable below 50% and has not improved in the past two decades. Surgery still represents treatment of choice for OSCC followed by radiotherapy and chemotherapy. The breakthrough of induction chemotherapy was highly promising for treatment of oral cancer. Reducing volume tumor prior to treatment with radiotherapy could enhance efficacy and tolerability with the reduction of the disfiguring effects of surgery and radiation. However the emergence of chemotherapy resistances is one of the biggest issues in treatment of cancer. This can be due to several molecular mechanisms and can play a significant role in reducing the survival of OSCC patients. Nutraceuticals are natural or chemical compounds which have other than a nutritional role, also have health promoting, disease curing or prevention properties. Studies on nutraceuticals proved their role in modulating signal transduction pathways that control cell division and growth, apoptosis, inflammation, angiogenesis and metastasis The purpose of this research project was to evaluate the potential role of resveratrol in overcoming cisplatin and 5- fluorouracil resistance in different human squamous oral carcinoma cell lines, and in particular the role of Resveratrol on HSC-3 and SAS cell lines.
2021
Terapia del tumore del cavo orale dalla chemio-resistenza agli effetti collaterali: nutraceutici e nuove prospettive Il carcinoma a cellule squamose rappresenta il 90% dei tumori maligni che colpiscono il cavo orale e il 3% di quelli del corpo umano. Il tasso di sopravvivenza 5 anni rimane stabile sotto il 50% e non è migliorato negli ultimi decenni. Il trattamento chirurgico rappresenta ancora il gold-standard per il carcinoma a cellule squamose del cavo orale seguito da radioterapia e chemioterapia. L’introduzione della chemioterapia di induzione è stata altamente promettente per il trattamento del tumore. La riduzione del volume del tumore prima del trattamento con la radioterapia poteva aumentare l’efficacia e la tollerabilità con la riduzione degli effetti sfiguranti della chirurgia e delle radiazioni. Tuttavia l’emergere delle resistenze è uno dei grandi problemi del trattamento del tumore. I nutraceutici sono composti chimici o naturali che oltre ad un ruolo nutrizionale hanno un ruolo nella terapia di diverse patologie e nella loro prevenzione. Studi su queste sostanze hanno provato il loro ruolo nel modulare le pathway di trasduzione e nel controllo della crescita e replicazione cellulare, apoptosi, infiammazione, angiogenesi e metastasi. L’obiettivo di questo progetto di ricerca è approfondire il potenziale ruolo dei nutraceutici nel superamento delle resistenze ai chemioterapici nelle cellule di carcinoma orale a cellule squamose ed in particolare del Resveratrolo sulle linee cellulari HSC-3 e SAS.
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