Introduction: In the interest of ensuring long-term food security and safety in the face of changing circumstances, it is interesting and necessary to understand and to take into consideration the environmental, social and economic aspects of food and beverage production in relation to the consumers’ demand. Besides, due to the globalization, the problems of long supply chains, information asymmetry, counterfeiting, difficulty for tracing and tracking back the origin of the products and numerous related issues have been raised such as consumers’ well-being and healthcare costs. Emerging technologies drive to achieve new socio-economic approaches as they enable government and individual agricultural producers to collect and analyze an ever-increasing amount of environmental, agronomic, logistic data, and they give the possibility to the consumers and quality control authorities to get access to all necessary information in a short notice and easily. Aim: The object of the research essentially concerns the study of the ways for improving the production process through reducing the information asymmetry, making it available for interested parties in a reasonable time, analyzing the data about production processes considering the environmental impact of production in terms of ecology, economy, food safety and food quality and build the opportunity for stakeholders to make informed decisions, as well as simplifying the control of the quality, counterfeiting and fraud. Therefore, the aim of this work is to study current supply chains, to identify their weaknesses and necessities, to investigate the emerging technologies, their characteristics and the impacts on supply chains, and to provide with the useful recommendations the industry, governments and policymakers.

Introduzione: Nell'interesse di garantire una sicurezza alimentare a lungo termine di fronte a circostanze mutevoli, è necessario comprendere e considerare gli aspetti ambientali, sociali ed economici del processo di produzione. Inoltre, a causa della globalizzazione, sono stati sollevati i problemi delle lunghe filiere agroalimentari, l'asimmetria informativa, la contraffazione, la difficoltà di tracciare e rintracciare l'origine dei prodotti e le numerose questioni correlate quali il benessere dei consumatori e i costi sanitari. Le tecnologie emergenti guidano verso il raggiungimento di nuovi approcci socioeconomici in quanto consentono al governo e ai singoli produttori agricoli di raccogliere ed analizzare una quantità sempre crescente di dati ambientali, agronomici, logistici e danno la possibilità ai consumatori ed alle autorità di controllo della qualità di accedere a tutte le informazioni necessarie in breve tempo e facilmente. Obiettivo: L'oggetto della ricerca riguarda lo studio delle modalità di miglioramento del processo produttivo attraverso la riduzione dell'asimmetria informativa, rendendola disponibile alle parti interessate in un tempo ragionevole, analizzando i dati sui processi produttivi, considerando l'impatto ambientale della produzione in termini di ecologia, economia, sicurezza alimentare e qualità di cibo, costruendo delle opportunità per le parti interessate nel prendere decisioni informate, oltre che semplificare il controllo della qualità, della contraffazione e delle frodi. Pertanto, l'obiettivo di questo lavoro è quello di studiare le attuali catene di approvvigionamento, identificare le loro debolezze e necessità, analizzare le tecnologie emergenti, le loro caratteristiche e gli impatti sulle catene di approvvigionamento e fornire utili raccomandazioni all'industria, ai governi e ai policy maker.

Big data analytics tools for improving the decision-making process in agrifood supply chain

ADAMASHVILI, NINO
2021-01-01

Abstract

Introduzione: Nell'interesse di garantire una sicurezza alimentare a lungo termine di fronte a circostanze mutevoli, è necessario comprendere e considerare gli aspetti ambientali, sociali ed economici del processo di produzione. Inoltre, a causa della globalizzazione, sono stati sollevati i problemi delle lunghe filiere agroalimentari, l'asimmetria informativa, la contraffazione, la difficoltà di tracciare e rintracciare l'origine dei prodotti e le numerose questioni correlate quali il benessere dei consumatori e i costi sanitari. Le tecnologie emergenti guidano verso il raggiungimento di nuovi approcci socioeconomici in quanto consentono al governo e ai singoli produttori agricoli di raccogliere ed analizzare una quantità sempre crescente di dati ambientali, agronomici, logistici e danno la possibilità ai consumatori ed alle autorità di controllo della qualità di accedere a tutte le informazioni necessarie in breve tempo e facilmente. Obiettivo: L'oggetto della ricerca riguarda lo studio delle modalità di miglioramento del processo produttivo attraverso la riduzione dell'asimmetria informativa, rendendola disponibile alle parti interessate in un tempo ragionevole, analizzando i dati sui processi produttivi, considerando l'impatto ambientale della produzione in termini di ecologia, economia, sicurezza alimentare e qualità di cibo, costruendo delle opportunità per le parti interessate nel prendere decisioni informate, oltre che semplificare il controllo della qualità, della contraffazione e delle frodi. Pertanto, l'obiettivo di questo lavoro è quello di studiare le attuali catene di approvvigionamento, identificare le loro debolezze e necessità, analizzare le tecnologie emergenti, le loro caratteristiche e gli impatti sulle catene di approvvigionamento e fornire utili raccomandazioni all'industria, ai governi e ai policy maker.
Introduction: In the interest of ensuring long-term food security and safety in the face of changing circumstances, it is interesting and necessary to understand and to take into consideration the environmental, social and economic aspects of food and beverage production in relation to the consumers’ demand. Besides, due to the globalization, the problems of long supply chains, information asymmetry, counterfeiting, difficulty for tracing and tracking back the origin of the products and numerous related issues have been raised such as consumers’ well-being and healthcare costs. Emerging technologies drive to achieve new socio-economic approaches as they enable government and individual agricultural producers to collect and analyze an ever-increasing amount of environmental, agronomic, logistic data, and they give the possibility to the consumers and quality control authorities to get access to all necessary information in a short notice and easily. Aim: The object of the research essentially concerns the study of the ways for improving the production process through reducing the information asymmetry, making it available for interested parties in a reasonable time, analyzing the data about production processes considering the environmental impact of production in terms of ecology, economy, food safety and food quality and build the opportunity for stakeholders to make informed decisions, as well as simplifying the control of the quality, counterfeiting and fraud. Therefore, the aim of this work is to study current supply chains, to identify their weaknesses and necessities, to investigate the emerging technologies, their characteristics and the impacts on supply chains, and to provide with the useful recommendations the industry, governments and policymakers.
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
TESI adamashvili pdf_signed.pdf

embargo fino al {0}

Tipologia: PDF Editoriale
Licenza: Dominio pubblico
Dimensione 2.61 MB
Formato Adobe PDF
2.61 MB Adobe PDF Visualizza/Apri

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/11369/425167
 Attenzione

Attenzione! I dati visualizzati non sono stati sottoposti a validazione da parte dell'ateneo

Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
social impact